יום ראשון, 28 בינואר 2018

טיפים לתזונה בהתאמה אישית באדיבות עינת מזור-בקר, דיאטנית קלינית במרפאה להשמנה במרכז DMC. מאת:רותה דנינו

תזונה בהתאמה אישית

כדאי לי לאכול לחם שיפון? איזה חטיף אנרגיה עדיף בשבילי? מה יעלה לי פחות את הסוכר בננה או תפוח? לרוב, אנו חושבים שהתפריט שהדיאטנית הרכיבה לקרוב משפחה מתאימה גם לך. אך, אולי תופתעו או תתאכזבו, אבל אם אתם שואפים לקבל את הטיפול התזונתי הטוב ביותר שמותאם לכם אישית, כנראה שלדיאטנית לא יהיו את כל התשובות עבורכם בפגישה הראשונה והיא תשלח אתכם הביתה עם שיעורי בית.
עינת מזור-בקר, דיאטנית קלינית 
במרפאה להשמנה במרכז DMC
בעידן התזונה המותאמת אישית, ידוע כי לחיידקי מערכת העיכול של כל אחד ואחת מאיתנו יש תפקיד בתגובת רמת הסוכר בדם לאכילת מזונות שונים. כלומר, מזון מסוים, למשל פרוסת לחם, יכולה כמעט שלא להעלות את רמת סוכר לאדם אחד ויכולה להעלות משמעותית את רמת הסוכר לאדם אחר.

בעקבות כך, חל שינוי בתפיסה הטיפולית וככל הנראה, שהדיאטנית שלכם, אם עדיין עובדת בשיטות בהן ההדרכה היא כללית,  לא תוכל לספק לכם תשובות חד משמעיות לגבי אילו פחמימות יהיו טובות לכם יותר באופן אישי ואילו פחות. 

מצד אחד, אין עוררין על כך שדגנים מלאים כמו לחם מקמח מלא, קינואה, כוסמת עדיפים מבחינה בריאותית על דגנים שאינם מלאים כדוגמת אורז לבן, קוסקוס לבן, לחם לבן או אחיד וכדומה, כיוון שהמלאים יתרמו לנו ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים שמקנים לנו שלל יתרונות בריאותיים. מצד שני, השפעתם על הסוכר אינה תמיד חיובית ותלויה בכמות הנאכלת.

ביקור אצל הדיאטנית
על מנת שהדיאטנית תתפור לכם תפריט
 אישי שיותאם רק עבורכם, עליכם לדווח
 לה ולהראות לה את הדברים הבאים:
1. בדיקות דם – מומלץ שתראו לה בדיקות דם כלליות הכוללות: גלוקוז, תפקודי כבד וכליות, 
אלקטרוליטים (אשלגן, נתרן וכדומה), ספירת דם, ברזל, טרנספרין, ויטמין B12,חומצה פולית, 
ויטמין D, תפקודי בלוטת התריס. במהלך בניית תכנית התזונה / ההמלצות התזונתיות הדיאטנית 
תתייחס מבחינה תזונתית לכל בדיקות הדם שתציגו לה שדורשות התייחסות.

2.  רשימת תרופות עדכניות שאתם נוטלים. לדיאטנית יש ידע מסוים גם בטיפולים תרופתיים נפוצים 
ויכולה לבדוק האם אתם נוטלים אותם כפי שצריך. למשל, בטיפולים התרופתיים לסוכרת ישנם כדורים שצריכים לקחת לפני אוכל או לאחריהם או אינסולין שמומלץ להזריק לפני ארוחות והיא יכולה לבדוק
 אם אכן אתם נוטלים את התרופות כתיקונן.

3.  תוספי תזונה שאתם לוקחים – מומלץ להביא את אריזות תוספי התזונה ולהראות אותם פיזית 
לדיאטנית. לעיתים ישנם תוספים מיותרים הנלקחים שלא לצורך ולעיתים עלולה להיות אינטראקציה
 בין תוסף לתרופה שהדיאטנית תוכל אולי להאיר את עיניכם או לבקש מכם שתבדקו זאת מול הרוקח.

4.  מידע רפואי נוסף שיכול להיות חשוב לדיאטנית לראות – אם יש לכם רשימת מחלות
 (היסטוריה רפואית) זה יכול לסייע מאוד. לעיתים יש ברקע מצבים נוספים המערבים את 
מערכת העיכול למשל כמו  דלקת בקיבה / אי סבילות ללקטוז ועוד הדורשים
התייחסות תזונתית.

5.      רישומי אכילה מומלץ שתרשמו בפירוט מה אתם אוכלים ואף שותים. בצורה זו, הדיאטנית תתרשם ממאכלים שאתם אוהבים יותר או פחות, מסדר יומכם, מהמקומות בהם  אתם נוהגים לאכול, מהרגלי האכילה שלכם (אוכלים מסודר / נוטים לנשנש לאורך היום), ומהרגלי השתייה.
6.      רמות סוכר גבוהות לאחר ארוחות מקושרות להשמנה, להתפתחות סוכרת, לעלייה בשומני הדם, 

להתפתחות כבד שומני ועוד. אחד מכלי העזר המאפשרים למטופל לבדוק התאמה אישית של מזונות
 הוא ההולטר סוכר בו מתחברים לשבועיים לחיישן, עושים במקביל רישום אכילה  של כל המאכלים 
שאכלתם במהלך היום ולאחר שבועיים מנתחים יחד עם הדיאטנית את התוצאות ביחס לרישום
 האכילה. בשבועיים אלו  מומלץ להתנסות במגוון מאכלים / פחמימות שונות / קטניות שונות 
פירות שונים שאינכם רגילים לאכול או שסברתם שהם אינם מומלצים לכם. לפי המסקנות 
אלו הדיאטנית תוכל להתאים תפריט אישי עבורכם.


7.      במידה ולא התחברתם להולטר סוכר, הקפידו לבצע מדידות סוכר עם מכשיר הגלוקומטר 
הביתי שלכם, כולל מדידות לפני ארוחות ושעתיים – שלוש לאחריהן. מדי פעם מדדו סוכר לפני 
ואחרי ארוחת בוקר, לעיתים סביב ארוחת הצהריים ולעיתים סביב ארוחת הערב. גם כאן המטרה
 היא לזהות כיצד מזונות מסוימים משפיעים על רמת הסוכר שלכם בדם.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה